Comments

marți, ianuarie 15, 2013

Metode de combatere a depresiei

Posted by at 12:28 Read our previous post
Da, eu, Andera, aia de posteaza chestii amuzante... mereu (ma tot gandeam daca am postat vreodata ceva depresiv, da' nu-mi vine in cap nimic inafara unor posturi in care mi-am exprimat furia, si pana si alea au fost doar cateva), astazi vorbesc despre metode de combatere a depresiei. Pentru ca azi sunt depresiva. 

Sa fim seriosi, toata lumea are momente bune si momente proaste, vesele si depresive, antrenante si plictisitoare, emotionante si de furie... Eh, din punctu' meu de vedere, cele mai ale naibii sunt clar alea de depresie. Pot sa fac fata la orice, mai putin la depresie. Tot pesimismu' din lume e in ograda mea atunci si atata de tare ii place ca am impresia ca nu mai vrea sa plece! Acu... sa nu ne intelegem gresit: vorbim strict de cazurile alea usoare de depresie, zile proaste cu care se confrunta toata lumea, nu cu psihoterapeuti si medicatii. 

Bun. Sa vedem mai intai cum se prezinta simptomele depresiei asteia usoare:
- tristete, apatie, pesimism
- usoara stare de nervozitate
- pierderea interesului pentru orice activitati care in mod normal ti-ar face placere
- invinovatire si subestimare

Cele de mai sus se prezinta cel mai des in cazul meu, dar se mai pot adauga: stari generale de rau, proasta dispozitie, lipsa poftei de mancare sau din contra, mancat excesiv, plans din te miri ce motiv, insomnia sau din contra, somn excesiv.

Cum combatem depresia?
Trebile de mai jos sunt personale si dau roade in cazu' meu. Sper sa mearga si pentru altii si sper sa adaugati si voi la lista:
- ma inconjor cu chestii colorate si dragute. Zau! Incepand de la prostiile de pe birou, buretelu' de par, ceasu', unghiile, haine, machiaju', pixurile si mai ales agrafele pentru hartie. Colorate sa fie! 
- muzica. Chiar daca n-am pic de chef de muzica, ma fortez sa ascult melodii vesele si antrenante. Nu te poti abtine sa nu mormai si tu pana la urma si-ti dau o stare de bine.
- citesc bancuri. Rasul e clar cea mai buna terapie si nu doar impotriva depresiei. Asadar, razi! Razi cu pofta, cu gura pana la urechi! 
- terapia cu animale. Daca ai animal de companie, smotoceste-l. Daca n-ai, ia-ti. Tot aici intra si pozele cu animale. Sunt o groaza de situri cu poze cu animale dragute. The 'awwww' therapy works! 

Adaugati si voi la lista! Cum treceti voi peste zilele voastre proaste? 

20 de comentarii:

  1. Bancurile si muzica functioneaza la mine! Ah si am noroc ca al meu iubit stie sa ma faca sa rad fara sa fie agasant si imi mai revin. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaa corect corect! Cum am putut sa uit? Persoana cea mai draga de obicei are puterea sa amelioreze, daca nu chiar sa stearga de tot starea de depresie. Bine punctat! :D

      Ștergere
  2. Te-ai lasat de fumat, asa ca nu imi permit sa adaug tigarile pe lista, chiar daca eu afum casa in zilele proaste. :))
    Caut o carte lejera, amuzanta si ma fortez sa vorbesc cu oameni pe care ii stiu veseli, plini de viata.In rest, cam tot ce faci si tu. De un animalut as avea si eu nevoie, dar de cand am pierdut pisicuta, baietii mei nu vor sa mai auda de animale. :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In perioada cand fumam si eu obisnuiam sa sudez tigari in zilele proaste. Acu... problema era ca nici nu-mi faceau bine fizic si nici nu ma ajutau sa scap de depresie. :)
      Am incercat cu carti, dar nu ma pot concentra. :( Citesc aceeasi fraza de nu stiu cate ori si nu reusesc sa inteleg nimic din ea. Cu oamenii veseli in niciun caz nu merge, ba din contra! Trebuie sa-i evit pentru ca io in depresia mea nu pot sa sufar veselia altora. :)))
      Ufff stiu cat de dureroasa e pierderea unui animal. Am pisica de vreo... 14 ani cred, iar inainte de ea am avut una identica pe care a trebuit s-o dam. :(

      Ștergere
  3. As adauga si plimbarea in aer liber sau sportul. Sau vorbitul la telefon cu o persoana draga. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. He he! La asta nu ma gandisem si sincer nici n-am incercat-o vreodata... Dar e bine de tinut minte! :D

      Ștergere
  5. Bine te-am gasit !!! Am avut si eu o perioada de depresie crunta. Si ca si tine, am luat o pauza si de la blog, pentru ca nu reuseam sa incheg nimic. La mine a si durat mult, mai bine de jumatate de an, pana am reusit sa ma adun. Am citit o gramada de carti de psihologie, am stat departe de tot si usor-usor am invatat sa ma adun. Si la mine a functionat de minune, partea cu hainele colorate. Apoi comediile, vazute in varful patului :-) Si sportul. Sa stii ca ajuta mult. Imi amintesc ca si la mine a fost greu, mai ales inceputul, insa efectele la nivel psihic se vad rapid. Eu am inceput cu miscare in casa, am gasit niste programe faine si cu care nu ma plictiseam si a fost ok. Si o vizita la coafor, cu o schimbare de tunsoare, poate sa faca minuni. Insa cred ca cel mai important e sa descoperim cauza. Si apoi sa vedem ce trebuie schimbat. Nu stiu de ce, dar tind sa cred ca depresia are cauze exacte, in ceva ce ne nemultumeste. Iar acel ceva, de multe ori avem tendita sa il negam...
    Tratamentul cu ciocolata sa stii ca nu functioneaza. Are efecte doar asupra siluetei :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, pauza mea de la blog n-a avut legatura cu depresia, ci doar cu niste teluri stabilite pentru care mi-am cam folosit tot timpu' si pe care totusi nu le-am atins in final. :( Marti cand am scris articolul cazusem, insa, intr-o depresie crunta si a trebuit sa scriu despre. Si sa aflu metode mai putin conventionale si mai putin medicamentoase pentru a o combate. :D
      Comediile si sportul clar trebuie puse pe lista. In cazul meu, insa, nu prea pot cu sportul din cauza ca am constitutia fizica si rezistenta unei broaste testoase puse sa dea proba de viteza. :)) Am incercat o perioada sa merg la sala si efectele de ordin psihic intr-adevar s-au vazut. Problema a fost ca din cauza extenuarii fizice, m-am intins lata p'acolo si am speriat tot staffu' si pe mine. N-am mai mers.
      E foarte adevarat ce zici in privinta cauzelor. Problema era ca eu stiam prea bine cauzele depresiei mele, dar nu puteam face nimic in privinta lor. Totusi, asa cum ma asteptm, am trecut si peste asta si acum sunt iar toata un zambet si voie buna. :))
      Hehe! Cu ciocolata n-am incercat pana acum si chiar ma gandeam cum de am scapat-o din vedere ca in toate filmele e bagata ca metoda de combatere a depresiei. :)) E bine de stiut ca nu merge de fapt... :D

      Ștergere
    2. Important e ca ai trecut peste momentul ala... si ca esti ok. :-) Si sa nu te atingi de ciocolata, ca da dependenta :-))))

      Ștergere
    3. :)) Asa e, e important ca am trecut peste si ca n-a durat mai mult. :) Ciocolata cred ca am s-o pastrez pentru situatii extreme... :))

      Ștergere
  6. Chiar ca imi este greu sa mi te imaginez deprimata, tu care esti mereu zambitoare, vesela, exuberanta. Eu sper ca e din cauza lipsei luminii solare, intotdeauna iarna suntem mai apatici, e demonstrat. Se pare ca cea mai deprimanta zi din an e 21 ianuarie. Sa vedem atunci cum ne simtim. :)) Dar ce, nu vine ea primavara? :D
    Sa stii ca am incercat terapia prin culoare, iar azi m-am imbracat in roz. :D Nu a functionat. Iar alimentele care contin hormonul fericirii...ingrasa. :P Deci pas. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :D Asa cum era de asteptat, n-a durat mult depresia mea. Problema e ca nu-s io de fel depresiva, da' si cand ma ia... e crunt de frustranta! :)) Lipsa luminii solare clar se numara printre cauzele depresiei mele de marti, insa nu se numara printre motivele principale. Asa cum ii ziceam un picut mai sus Ellei, intr-adevar, e foarte important sa cunoastem cauzele depresiilor noastre, iar eu le stiam foarte clar. Problema era ca nu puteam face nimic in privinta lor. :) Eh, acum s-au estompat ca cerneala absorbita de sugativa. :))
      21 ianuarie? M-a ocolit la milimetru, pe 23 fiind ziua mea de nastere. :)))
      Nu a functionat terapia prin culoare? Ufff... imi pare rau. Mie culorile imi dau un plus de energie de care am nevoie. Ca reclamele alea la diverse batoane cu cereale sau ceva asa. La mine functioneaza culorile. :)
      Si deci al doilea "nu" pentru ciocolata. E clar bine de stiut. :D

      Ștergere
  7. Eu ştii cum combat depresia? Nu! Nu ai ghicit!

    Răspunsul corect e... cu indiferenţă! :))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ohooooo daca as putea sa fiu indiferenta la depresie, tare fericita as mai fi! Dar ea, depresia, isi infige adanc coltii in mine si nici in ruptu' capului nu vrea sa-mi dea drumu' pana n-o bag in seama. :D

      Ștergere
  8. eu personal ascult muzica. si nu chestii relaxante, ci hard rock. instant mi se ridica fericirea =))) Si citesc. MULT... din moment ce in 21 de zile deja am citit 9 carti :D iti dai seama ce pasionata am devenit ;d

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu muzica cred ca ar merge, insa cu cartile nu reusesc. Nu reusesc sa ma concentrez si citesc o fraza de n ori fara sa-mi intre nimic in cap. :)) As vrea si eu sa am timp pentru citit mai mult...

      Ștergere

Comentez eu:

© Andera scrie is powered by Blogger - Template designed by Stramaxon - Best SEO Template