Comments

vineri, mai 20, 2011

Am cravata mea...

Posted by at 11:51 Read our previous post
Nu, io n-am fost cu cravate de pionier, am inceput scoala doar nitel mai tarziu. Da' am purtat uniforma. In I - IV apoi pauza la V - VIII si-apoi in liceu cre' ca printr-a Xa ne-a bagat si acolo uniforma.

Imi amintesc ce dezmagiti eram cu totii de schimbarea aia: cum, domne, si in liceu sa avem uniforma?... Si a venit nenea croitoru' sa ne ia masuri pentru uniforme: sacou albastru aprins cu pantaloni gri, fusta sau sarafan in carouri si cravate la fel. Si cand puneam sacourile alea pe noi eram ca-n filmele cu prosti: ne uitam unii la altii si radeam de cum aratam... Mai grav era cand il vedeam pe director: sobru, impunator, cu paru' alb, da' inceput de chelie, o mustata exact ca a' lu' Tudor Gheorghe si sacou' ala albastru care venea pe el asa cum venea si pe noi - ca pe gard. Pai sa nu razi?

Ideea e ca mai apoi ne-am pus noi - fiecare dupa cum a putut si cum l-a dus capu' - sa facem uniformele s-arate cat de cat purtabile... Si-a inceput sa ne placa. Da' la sacou ce naiba sa-i faci? Oricat de prost croitor esti, cum naiba sa scoti asemenea hidosenii? Si veneam noi cu sacourile in pungi sau ghiozdane; in fata portii le puneam pe noi ca sa ne lase sa intram si-apoi zaceau pe scaune. Da' cu fustele ne-am descurcat (eu, in perioada mea de rebeliune p'atunci, ii refacusem tivu' fustei cu ace de siguranta... ), cravatele erau deja accesorii la moda, iar pantalonii nu erau tocmai rai.

Ca stiu ca sunteti curiosi, ete asta mi-a fost uniforma pe perioada liceului:
(Nu-s eu in poza! Sursa foto)

Ati vazut ca nu mint cu sacourile... Eh, ideea e ca mie ajunsese sa-mi placa toata treaba cu uniformele si o sustin si-acu. Voi ce ziceti? Ati purtat uniforma in liceu? Ati fi vrut? Cei care sunteti inca in liceu, ce ziceti? 

Hai pa.

33 de comentarii:

  1. Mereu am urat cu o pasiune de nedescris uniformele! Sunt teribile. Eu am fost la un liceu ok, fara copiii de bani gata sau fitze pana la cer, așa că am dus-o bine, deși diriga, ca un mic dictator, impusese ea să ne îmbrăcăm doar în culori gen negru,alb și gri. TRIST! dar în zilele când diriga nu era, noi eram curcubeu!

    RăspundețiȘtergere
  2. fata, era musai sa ai uniforma pe cand eram io in liceu. si numar matricol. eram ca-n romanele lu' Ionel Teodoreanu, ce mai...
    baietii trebuia sa fie tunsi...fustele fetelor sa fie peste genunchi si, nu, n-am facut liceul in 1800...doar intre 1979- 1983...cred ca sunt de-o varsta cu maica-ta sau taica-tu...wow, i'm so old !

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar e o uniforma frumoasa! Albastru e culoarea mea preferata! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Uram uniformele si mai aveam si de alea cu guler inalt cu volanase :))=))

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am avut uniforma si intr-un fel as fi pro uniforma acum, pentru ca deja mersul la scoala e o parada de moda..

    RăspundețiȘtergere
  6. păi eu sunt încă la liceu. avem uniformă (acelaşi sacou albastru! + cămaşă/tricou alb + pantaloni/blugi albaştri/negri), dar nu este chiar obligatorie. în clasa a 9-a a trimis don' director cîţiva copii acasă pentru că nu aveau sacoul pe el, dar de-atunci nu ne-a mai obligat nimeni s-o purtăm. sacoul meu zace în cuier de la începutul anului.

    RăspundețiȘtergere
  7. au fost ceva incercari nereusite :P
    ideea e sa ii faci mandrii pe copiii sa poarte uniforma (sar putea sa le placa) si mie miar fi placut pe vremea aia

    RăspundețiȘtergere
  8. Am purtat uniforma, inca din gradinita... intai sortuletele alea bleu, stil rochita, la gradinita, apoi uniforma de scoala primara, la care rupeam zilnic buzunarele sortuletului albastru, pentru ca am fost prima generatie de soimi ai patriei, aveam si uniforma de soim (fiind prima generatie, uniforma era compusa din uniforma de pionier, iar in loc de cravata rosie aveam o fundita tricolor), apoi sarafanul albastru de gimnaziu, iar in liceu sarafanul bleu-marin sau negru si camasa bleu, plus matricola si cordeluta ;)... mi-a placut uniforma si sunt de acord cu cu introducerea uniformelor, pentru ca asa stii si tu care este elev si care care nu, plus ca sunt toti la fel si nu se mai simte nici un copil jenat ca vine cu aceeasi pantaloni sau fusta sau bluza, la scoala... in scoala in care predau este introdusa uniforma de cativa ani si arata foarte bine :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte tare si eu sunt de acord cu uniformele ..d'le e mai multa disciplina si in fond si pana la urma de ce mergem la scoala ca sa studiem ,invatam etc.unii confunda institutul de invatamant ,scoala, liceul cu podiumul de defilare a lui Botezatu, vin la scoala sa-si etaleze tinutele care mai de care de firma si cumparate pe sudoarea parintilor, care nu mai fac fata la fitele copiilor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu as fi vrut sa fiu pionier. Verisoara mea mai mare avea niste poze misto cand era pionier, tata la fel, unchiu la fel si mi-am dorit de mic acelasi lucru, dar din pacate in '92 cand am inceput gradinita era prea tarziu. Asa ca am apucat decat uniforma scolara in clasele I-VIII. La liceu dezmat total.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu n-am apucat sa fiu pionier. Eram in clasa 1 cand a venit revolutia... am fost pe muchie de cutit. Dar am fost soim la gradinita.
    Uniforma am purtat doar in 1-4 cu sortulet, manecute si guleras de dantela, apretate, o nebunie... :))

    In liceu, neee.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, am purtat uniforma in liceu. Si am avut si matricola! Ce sa zic, ma simteam ca in lagar. Partea buna este ca, dupa ce ti-o scoteai, aveai o senzatie a libertatii pe care o gustai altfel.

    Nu prea sunt un adept al uniformei si mi-e groaza si acum, la maturitate, de costume, cravate si alte chestii d-astea presupus serioase.

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Dianora Le-am urat si eu o buna bucata de vreme si am simtit ca-mi cade ceru'-n cap cand ne-au anuntat in timpu' liceului ca vom fi nevoiti sa le purtam. Apoi cand ne-au fost aduse si-am vazut ca stau pe noi ca pe gard nu credeam ca viata noastra poate fi mai grea si urata. =))) Dar asta ne-a facut sa ne punem rotitele in functiune sa gasim o solutie pentru a le face sa arate bine. Sa le personalizam. Si am reusit fiecare cum a vrut, astfel incat chiar am ajuns sa le purtam cu mandrie. Am inteles conceptul in sine. Eu cel putin ma mandream si o sa ma mandresc pentru tot restu' vietii ca am facut liceu' in Kretzulescu. Fara urma de indoiala e cel mai bun liceu economic, si unul dintre cele mai bune licee din Bucuresti per total. Eh uniforma aia spunea tuturor ca eu sunt de-acolo si ma mandream cu treaba asta. :D Ceva de genu'... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Capca =))) Tre' sa recunosc ca nu cred ca mi-ar fi placut asa. Adica nici prea strict nu-mi place. De purtat am purtat io uniforma, da' am modificat-o io dupa cum am vrut. Am scurtat fusta aia pana la refuz si, dupa cum zicea, refacut tiv cu ace de siguranta; cravata se potrivea perfect la combinatia asta. =)) Asa mi-a placut. Adica am si purtat o uniforma, dar nici ingraditi cu strictete n-am fost. :)
    '79 - '83? Nici in planurile parintilor nu eram atunci... Abia era sor'mea. =)))

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Cristi :D Nu era ea cine stie ce si in poza asta arata chiar urat din cauza ca , cel mai probabil, poza a fost facuta pana sa reuseasca elevii sa le modifice. =))) Mie tocmai sacou' ala albastru nu mi-a placut de nicio culoare. =))))

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Roscata =))) Guler inalt cu volanase? Mama mama asta clar n-as fi suportat! Ar fi fost prea mult de indurat! In mod sigur as fi facut modificari drastice! =)))

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Cris-Mary Initial asta a fost si ideea de la care s-a pornit in momentu' in care s-a hotarat introducerea uniformelor la mine in liceu. Treaba cu paradele de moda. Dar nu a fost singurul motiv. Se vroia a fi un liceu de unde ies viitorii economisti draci laci... Drept urmare, si tinuta era destul de importanta, iar ei au considerat ca o tinuta "office" (cum au numit-o ei) ar fi corespunzatoare... :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu am fost pionier. Vechea, clasica uniforma.
    http://uzinadeganduri.ro/de-ale-mele/arhaisme

    RăspundețiȘtergere
  19. @ Burghi Seriooos? =)) Ce-o fi cu sacourile astea ca nu pricep de nicio culoare? =))) De ce naiba or alege culoarea asta? Inteleg sa fie albastre, da' exista atatea nuante dragute de albastru... =)) Tocmai de-aia si noi le purtam doar cat sa putem intra in liceu si-apoi zaceau pe scaune sau in cuier. =)))

    RăspundețiȘtergere
  20. @ Red Apple La noi odata ce s-a luat decizia, pai luata a fost si noi obligati sa ne conformam. :D Portaru' isi facea datoria si nu ne lasa sa intram in scoala daca nu aveam uniforma, profesorii nu ne lasau la ore si tot asa. :D

    RăspundețiȘtergere
  21. @ Blue River La gradinita n-am fost, dar cu buzunarele sortuletelor din I - IV te inteleg perfect! =)) Aveam aceeasi problema si-o innebuneam pe mama. Dar apoi, pana sa ne bage uniforma in liceu, n-am mai stiut de ea.
    Si eu sunt de acord cu introducerea uniformei din aceleasi motive. Dar exact cu mica "adaugire" de care ziceam: eu am avut libertatea de a o modifica dupa cum m-a taiat capu'. Evident fara exagerari, dar cat de cat... :D

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Erdodi_Emese Foarte corect si foarte de acord. Treaba asta imi aduce aminte de o chestie pe care am vazut-o la televizor acu ceva timp. Intr-o scoala era zarva mare din cauza uniformelor, dar zarva era cauzata de parinti, nicidecum de elevi. Parinti care spuneau ceva gen: "Adica ce domne, daca eu am bani sa-mi imbrac copilu' la moda si cu toale din strainatate, ce ma intereseaza pe mine de cei care n-au? Sa munceasca si ei cum muncesc io.. " Mi s-a parut o situatie atat de penibila si atat de enervanta ca-mi venea sa ma duc io personal acolo si s-o iau pe aia la bataie pana zice piua, zau asa!
    Bine-ai venit p'aci! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. @ Ciupanezul Nu stiu exact de la ce era uniforma aia cu fusta plisata bleumarin inchis si cu esarfa rosie cu tricolor pe margine - cred ca era de pionier, nu stiu sigur - dar pe aia as fi vrut-o cand eram mica din cauza ca o vedeam pe sor'mea purtand-o. :D Eu in V - VIII n-am avut uniforma. Singura perioada in care n-am avut uniforma. :))

    RăspundețiȘtergere
  24. @ Lillee Io n-am fost la gradinita deloc. :D Au zis ai mei ca n-are rost sa-mi incep viata scolara atat de devreme si mai ales ca eram destul de pispirica si le era cam nu stiu cum sa ma lase sa ma duc. =))))) De-aia am si inceput scoala la 7 ani jumate. =))))
    Si io cu uniforma aia din I-IV! :))) Da' nu stiu exact din ce motiv, eram tare mandra de ea. Si eram si mai mandra de bucatelele de foi colorate pe care mi le prindea invatatoarea in piept cand raspundeam corect la ceva... =))))

    RăspundețiȘtergere
  25. @ Dragos =))) Uite ca o asa comparatie n-am mai auzit. Ca in lagar? Inseamna ca era chiar extraordinar de greu! :)) Tocmai de-aia ziceam eu ca a ajuns sa-mi placa uniforma din liceu din cauza ca nu am fost ingraditi s-o purtam exact asa si am avut oaresce libertate de miscare cu modificari fel de fel, desi principiul uniformei a ramas la fel. Am modificat-o in asa fel incat sa nu simt ingradirea aia si tocmai ca sa evit sentimentu' de care ziceai. :) Cam asa vad lucrurile. :D

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Gabi Aaaa stiu articolu'! Foarte tare! De stiut si auzit de ele clar stiu de toate, dar de trait, am trait doar o parte. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Aha....ai facut fusta mai scurta... :-)

    RăspundețiȘtergere
  28. @ Dragos Bineinteles! Mwuahahaha! =))) Primul lucru pe care l-am facut; prima modificare. Apoi i-am adaugat acele de siguranta si deja simteam ca ma imbrac normal. :D

    RăspundețiȘtergere
  29. Cred ca intr-o tara ca a noastra, uniformele sunt bune. Poate macar prin uniforme mai poate fi indusa ideea de egalitate de sanse, ca de egalitate la trai sau avere nu poate sa fie vorba.

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu n-am primit hartie coloata in piept... Acum realizez ca poate eram prea toanta pentru asa ceva :))
    In schimb am primit un rahat pe umar. Da, un coleg a aruncat cu handel spre grupul de fete. Toate au fugit, normal, numai eu stateam si ma uitam cum venea imputiciunea spre mine, siii fleosc pe umar :))
    Toanta, ce sa mai...

    RăspundețiȘtergere
  31. @ Gerhald Mare adevar grait-ai! Asta cred ca ar fi avantajul de baza la introducerea uniformelor in scoli: sentimentul de egalitate pe care copiii l-ar capata si, cu putin noroc, ar si ramane la sfarsit.

    RăspundețiȘtergere
  32. @ Lillee =)))) Acu nu stiu daca era peste tot asa; invatatoarea mea obisnuia sa ne motiveze sa invatam si sa raspundem la ore prin bucatelele alea de hartie colorata prinse in piept. In functie de cat de mult si bine raspundeai, diferea culoarea hartiei si forma. =)) Am poza cu mine in uniforma aia din I-IV, cu pampoane in cap si cu un triunghi mov in piept. =)))
    =))))))) De asa patanii ai avut parte in scoala? Uofff... =))) Gen amintiri din copilarie. =)))

    RăspundețiȘtergere

Comentez eu:

© Andera scrie is powered by Blogger - Template designed by Stramaxon - Best SEO Template