Comments

joi, octombrie 06, 2011

Honeymoon in Turkey (3)

Posted by at 14:28 Read our previous post
Continuam excursia in Kusadasi pe care am inceput-o aici si-apoi aici. Acu mergem in Efes. Acu... nu stiu altii cum sunt, da' mie mi s-a parut de-a dreptu' fenomenal acolo! Dar dupa cum zice cantecu': "a little less conversation, a little more action", sa purcedem la drum!


La intrarea in Efes, un mini-bazar deasupra caruia troneaza banneru' cu: "Genuine fake watches"... Da, mi-am luat ceas de-acolo si-mi place.










In stanga sunt "tevile" de lut folosite la canalizare, iar in dreapta amfiteatrul mic sau Odeon.  Inainte de ele, exact cum inrti in oras erau baile. Nu aveai voie sa inaintezi in oras daca nu te spalai mai intai. Preveneau raspandirea bolilor. Acest obicei inca e pastrat de turci. Cand intri in casa unui turc el te va intampina cu o sticluta cu dezinfectant.






Primul semn al crestinatatii, inainte de cruce. Langa cercul taiat de cele patru linii este scris cuvantul ICTUS care inseamna "peste". Daca pui literele unele peste altele formeaza exact cercul din stanga. De acest cuvant este legata legenda intemeierii orasului Efes... da' nu ma apuc io s-o spun. Oricum, e interesanta si draguta.











Eu n-am ghicit ce-i asta. Voi ati putea ghici?...













Primul joc de table din istorie...


Amfiteatrul mic sau Odeon. Aici se dadeau legi si se intruneau 'ai mari... 'Ai de rand n-aveau voie.











Nu seamana cu semnu' de la farmacie? Era cate-o placa d'asta de-o parte si de alta a drumului si reperzentau faptu' ca aici era o clinica...














Zeita Nike.












Coloanele lui Hercule. Se spunea ca daca intrai in aceasta parte a orasului atingand cele doua coloane aflate de-o parte si de alta a drumului deveneai mai puternic. Evident ca io si Miresu' am auzit treaba asta de la ghida dupa ce intrasem...  A! Si-am intrat in partea de oras a oamenilor de rand.







Fantana lui Traian. Acolo in mijloc, sub arcada era statuia lui Traian care statea cu picioru' pe-o minge. Cica "fraierilor, io am lumea la picioare si la propriu!"










O groaza de pisici! "Pisicile Cleopatrei" sunt numite ele...











Podelele magazinelor de odinioara facute din mozaic. Luand-o in sus pe deal erau casele oamenilor din care-au mai ramas niste pereti...










Baile publice Scholastica formate din trei incaperi: prima pentru apa calda, a doua pentru apa rece (sau invers, nu mai tin minte exact) si ultima pentru.... "socializare"... Acu daca tot erau oamenii fresh... sa socializam, zic!








Am placerea sa v-o prezint pe Scholastica. Dumneaei a finantat constructia bailor, asadar, in semn de respect, baile au fost numite dupa ea. Ca si majoritatea celorlalte constructii: Fantana lui Traian, Templul lui Hadrian, Biblioteca lui Celsius... Nu inseamna ca erau ale lor sau ca ei le-au facut. Ei sunt finantatori...












Templul lui Hadrian. In partea din spate sus se vede sculptata o persoana. Exista doua teorii cu privire la cine ar putea fi: prima spune ca ar fi Medusa, din cauza parului "serpuit". A doua teorie, mai draguta, spune ca ar fi jumatatea lui Hadrian. Jumatate... de sex masculin... Au fost destule dezbateri si inca sunt dubii cu privire la orientarea sexuala a lui... :)






Da. Sunt exact ceea ce par. O sala patrata cu bude pe toti peretii, bude lipite unele de altele exact ca in poza. Pe dedesubt trecea apa pentru curatare, iar in fata lor vedeti un sentulet... Eh si p'acolo trecea apa. De ce? Ca sa acopere "zgomotele"...
In plus, pe timp de iarna, din cauza ca piatra aia iti ingheta posterioru' imediat, stapanii isi puneau slugile sa "mearga" inaintea lor...





Bordel. Vis-a-vis de bordel este Biblioteca lui Celsius, iar pe strada care le desparte, ceva mai jos spre cel de-al doilea amfiteatru se afla prima reclama din istorie: reclama la bordel... Mai multe despre cand ajungem acolo.








Biblioteca lui Celsius. Cea mai impunatoare constructie pe care am vazut-o acolo si cea care mi-a placut cel mai mult. Dupa cum spuneam, vis-a-vis e bordelu'. In biblioteca s-a gasit un tunel secret care... evident ducea la bordel...








Prima reclama din istorie, reclama la bordel: capul de femeie incoronata - gen "daca vrei serviciile unei regine atunci follow the sign"; talpa - daca nu aveai talpa atat de mare (gen sa nu fi copil) si in acelasi timp arata directia catre; gaura - daca aveai un ban care sa incapa in gaura aia inseamna ca aveai destui ca sa mergi la bordel. Asadar daca indeplineai cele 3 conditii puteai merge linistit la bordel.










Amfiteatrul mare pe care-l vezi inca din autocar... E imens chiar si asa cum e, da' cica mult din el e distrus. Inca are o acustica fenomenala. Io si niste strainezi (habar n-am ce erau) am inceput sa cantam ceva gen 'My Bonnie' si se auzea de parca chiar aveam voci!

Eheeeei si inca as mai avea multe de aratat, da' deja m-am lungit destul. Oricum macar acu aveti o idee despre...

Hai pa.

18 comentarii:

  1. Eu vreau sa ne arati ce ti-ai cumparat din Turcia :D:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Santul din fata era pentru a clati buretele cu care se stergeau dupa.. nu foloseau hartie igienica :D. E o scena in "Spartacus: Gods of the Arena" fix cu faza asta :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Penal sa te picuri sau sa faci felu' 2 langa alte perosane... :))
    Si unde e curpapiru'?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Sunt Frumoasa :)) Mi-am luat ceasu' despre care vorbeam, o bratarica, palaria si niste tricouri. :D Da... cred ca am sa pun si-o poza cu toate astea. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Sorin =)) Dap dap! Numai ca scopul principal era sa ascunda zgomotele. =))) Am zis ca ma uit si io la Spartacus dupa ce-am vazut Roma si mi-a placut. Acu ca tot am ajuns la zi cu House, poate bag si Spartacus pe teava. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Kathy =))) Exact exact! Asta tot ziceam si noi! :D Curpapiru' e cum zicea si Sorin mai sus nitel, sentuletu' ala de apa din fata toaletelor, care sentulet era si pentru acoperirea zgomotelor. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. super chestia cu reclama...iti impumut poza :) mis e pare senzational

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu stiu ce se mira lumea. Oamenii pe vremea aia erau mult mai putin pudici ca acum. Idei cum ar fi pornografia si toate tabuurile le-a adus crestinismul din dorinta lor probabil de a sculpta lumea dupa "creatia" lu' Sefu.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Efemeride Hi hi! :D Ma bucur ca ti-a placut! Poti s-o imprumuti fara probleme! :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Sorin =))) Nu tine numai de cat de pudici suntem si cat de pudici erau oamenii atunci. E ... hmm... zau ca nu-mi vine nicio explicatie buna in cuvinte. =))) Imagineaza-ti o fata d'aia care se stramba si smileyu' ala verde care da sa verse. =)))))

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Cris-Mary :D Ma bucur ca-ti plac! Si inca mai sunt o groaza de vazut! Trebuie sa mergi acolo! :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am vazut niciodata live un sit arheologic, dar ramasitele orasului antic Efes merita vizitate.

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Nice In mod sigur! Cel putin daca ajungi in Kusadasi aproape as zice ca esti obligata sa vezi Efesul! :)) Ceva gen: daca mergi in Kusadasi si nu vezi Efes ai fost in Kusadasi degeaba. :D

    RăspundețiȘtergere
  14. ce poze faine, cred ca e tare misto in vacanta :P

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce tare calatorie!! Ma bucur ca-i facut muuulte poze sa le vedem :-D

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Roxy Ma bucur ca-ti plac! Trebuie sa vezi locurile alea cu ochii tai! Merita!! :D A fost tare misto in vacanta intr-adevar. Abia o astept pe urmatoarea! =)))

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Miss Sunny Ohooo si inca mai am o groaza! =))) Da' deja m-am lungit mult cu pozele astea. =))) Mai am o tura cel putin din seria asta... :D

    RăspundețiȘtergere

Comentez eu:

© Andera scrie is powered by Blogger - Template designed by Stramaxon - Best SEO Template